Een bijzonder Moerdijkse kerkwijzerplaat

Een speciaal verzoek van de klant met de vraag of het mogelijk was om verlichting te monteren op een oude kerkwijzerplaat.

Na deze te hebben gezien en dit wel een speciaal opdracht was, ook om het verhaal erachter besloten we om dit gezamenlijk te doen. Deze opdrachten / projecten komen weinig voor en ben Dhr. van der Made zeer dankbaar dat ik dit voor hem mocht realiseren. Lees het verhaal dat door Dhr. van der Made is geschreven en zie het eindresultaat…

Het verhaal van Peter van der Made:

Symbolisch en emotioneel heeft deze wijzerplaat voor ons veel waarde. Hij is na veel omzwervingen hergebruikt aan ons plafond. Met heel veel dank aan onze elektricien Patrick Boden. Omgebouwd tot plafond lamp in onze keuken.

De oorsprong van de wijzerplaat begint in 1934 bij de ingebruikname van de RK Heilige Stephanus Kerk aan de Steenweg te Moerdijk. Mijn opa, Peet van der Made, plaatst op 36 jarige leeftijd het haantje op de toren wat hij als schilder had bewerkt met bladgoud.

De foto is van voor de ingebruikname van de Kerk. Mijn vader, Gorie van der Made (zoon van Peet bovengenoemd ), loopt met de handen in zijn zakken op 10 jarige leeftijd voorlangs de genoemde Kerk bij de feestelijke ingebruikname, zie onderstaande foto. Hier zie je voor het eerst het detail van de wijzerplaat op de toren

De toren van de Kerk werd in 1944 opgeblazen door de Duitsers. Wonder boven wonder zat er in de wijzerplaat alleen een kronkel. Die zo recht mogelijk werd gemaakt door de Parochianen. Zodoende kon hij weer dienst doen op de Noodkerk te Moerdijk, zie foto hieronder.

Na de sloop van de Noodkerk in 1958 werd de wijzerplaat iedere Advent viering tot 2013 plat op de kaarsenkandelaar gelegd en ingestoken met groene takken waarbij ook de vier adventskaarsen geplaatst werden voor de kerst. Na 2013 werd de RK Heilige Stephanus Parochie opgeheven en samengevoegd bij de Regio Parochie Immanuel. Bij de gedeeltelijke sloop van de huidige Kerk ontdekte ik de wijzerplaat naast de schrootbak voor oud ijzer. Na overleg met het sloopbedrijf kwam hij met een kleine financiële bijdrage in mijn bezit. Een ijzersmederij uit Rucphen heeft de wijzerplaat netjes gericht en de wijzers opnieuw gemonteerd. Het schilder en verguld werk is uitgevoerd door mezelf, Peter van der Made (zoon van Gorie van der Made), drie generaties verbonden met de wijzerplaat.

Nu prijkt hij vol trots aan ons keukenplafond. Met heel veel dank aan alle genoemde mensen in dit artikel.

Ondertekend,

Peter van der Made